18. ožujka 2011.

Što je projekt HUM?

 Posjet Organizacijskog odbora HUM-a i De eN Di klinaca u Klagenfurtu gdje se nalazi Minimundus


Josipa Tvrdeić je autor prvoga idejnog projekta Hrvatska u malom. Ujedno je i predsjednica Organizacijonog odbora projekta HUM.     
Red. prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh. - autor je prostorne izvedbe Projekta. 
Ante Tvrdeić,dipl.ing. građ. - nadzor i izbor tehnologije i materijala za izradbu Projekta
Na slici su članovi IO projekta HUM zajedno s dr. Josefom Kleindienstom, direktorom Minimundusa.
Josipa Tvrdeić - autorica i inicijator predlaže da se na jednoj od tri lokacije u gradu Zagrebu, Trg Francuske republike, Jarun, Maksimir, izgradi i uredi edukativno - zabavni park pod imenom HRVATSKA U MALOM (kratica HUM ).

Poučno - zabavni park HRVATSKA U MALOM je multimedijalni projekt, a obuhvaća slijedeće sadržaje:
  • HUM predstavlja maketu Hrvatske s izrađenim dijelovima pejzaža: nacionalne parkove, jezera, rijeke, planine, otoke , more ... te makete gradova i mjesta koje bi perfektnošču izvedbe i savršenom vjernošću prikazivala najznačajnija zdanja istih: građevine, kuće, palače, dvorce, mostove, itd., dakle, " sight - seeing " mjesta, a u dimenzijama izvedbe kao što je uglavnom uobičajeno za ovakve projekte
  • Unutar parka HUM predviđena je izgradnja jednostavne montažne pozornice (sa pripadajućim scenskim inventarom, garderobom te nekoliko polivalentnih prostorija za odvijanje radionica, prezentacija, kratkih proba, priprema izvođača itd.).

  • Pozornica bi bila stalni sadržaj u parku HUM za prezentaciju stvaralaštva djece, mladih, gostiju Grada ( nastupi zborova, raznih ansambala,plesnih i kazališnih grupa, glazbenika, pjevača, folklornih grupa, performansi, prezentacije i dr.)


  • Ovdje bi djelovao permanentno i mali centar - radionica pod nazivom 'MOJE SUSJEDSTVO', 'MOJ PRIJATELJ'. Djeca i mladi, članovi i sudionici ove radionice, bavila bi se upoznavanjem dječjih i ljudskih prava, upoznavanjem i razvijanjem suradnje i širenjem ideje mira među djecom i mladima svijeta, upoznavanjem sa značajkama i susjednih zemalja koje uže i šire graniče s Hrvatskom (regionalna povezanost i upućenost) na polju javnog, kulturnog i medijskog života svake od zemalja ( glazbe, plesa, kazališne umjetnosti, medija, itd.)
  • U parku HUM predviđa se postavljanje malih estetski uređenih i dobro opremljenih dućana i galerija u kojima će se moći kupiti kvalitetno oblikovani suveniri, rukotvorine, autorski dizajnirane plakate, razglednice, monografije, video, DVD i CD - materijali, nosači zvuka sa glazbenim zapisom i sve ono što predstavlja kvalitetnu turističku prezentacijsku ponudu.

  • U parku HUM bi također bio mali gastronomski centar dobre hrane tipa malih obroka, ali sa ponudom specijaliteta specifičnih za našu zemlju i to vezane uz naše regije i krajeve ( npr. zagorski štrukli, istarski njoki, slavonski kulen, dalmatinski pršut, fritule, ribice, lički i paški sir).

  • Kako su ovakvi parkovi vrlo atraktivni i zanimljivi za građanstvo, školarce, ekskurzije djecu  kao i za turiste i posjetitelje svih uzrasta,godina i profila očekuje se da će edukativno – zabavni park HRVATSKA U MALOM postići i ostvariti značajnu financijsku dobit, a na turističko - kulturno - obrazovnoj karti Zagreba postati atraktivno odredište brojnih posjetitelja.

29 ZAGREBAČKI SALON -  Muzejski prostor 
Nacrt projekta zabavno-edukativnog parka Hrvatska u malom (HUM) -  
Autorica ovog projekta, Josipa Tvrdeić, predlaže osnivanje Fonda HUM kojim bi park Hum dijelom od ostvarene zarade financirao i sufinancirao razne kulturne, obrazovne, socijalne, humanitarne ustanove, projekte, programe i akcije za, i skupa s, djecom i mladima. Financijska sredstva bi se donirala putem natječaja jedamput godišnje. 


STUDIJSKO PUTOVANJE U MINIMUNDUS,KLAGENFURT, Austrija  





U Minimundusu je 1992. postavljena maketa zagrebačke crkve Sv.Marka.

Na slici su članovi IO projekta HUM( s lijeva na desno) Ljubomir Miščević, Josipa Tvrdeić,dr. Novak-Reiss i  dr. Josefom Kleindienstom, direktor Minimundusa.



Broj komentara: 20:

  1. Ovo je jako, jako dobar i pravi projekt.Želimo da uspijete!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjećamo se napisa iz štampe prije dosta vremena. Od onda se povremeno pisalo svašta na tu temu.
    Želim reći da je upravo ovaj Projekt pravi PROJEKT; sveobuhvatan je i izrazito pointira na i za našu djecu i mlade.Ideja sa tim kreativnim unutar tog parka upravo je sjajna i logična, korisna,promovirajuća.Potpuno koncepcijski zaokružen je upravo ovaj vaš Projekt! Čestitam i držim velike fige da vam svima koji ste uključeni u projekt HUM skoro ovakav kakav je i uspije.Sretno!
    S poštovanjem!
    Anamarija K.

    OdgovoriIzbriši
  3. Iskreno zahvaljujem na pozitivnom stavu i percepciji projekta HUM kao projekta koji je pozitivno i proaktivno okrenut djeci i mladima, što je još jedna dodana, značajna vrijednost u ostale; poučno, zabavno, kreativno,turistički zanimljivo . . .
    Zahvaljujemo još jednom na Vašoj podršci!

    OdgovoriIzbriši
  4. Želimo vam uspjeh i što bržu realizaciju ovog doista lijepog projekta.
    Zagrepčanka Marijana

    OdgovoriIzbriši
  5. Koliko je vremena potrebno da jedan lijep i poučan i zanimljiv park ugleda svijetlo dana.
    Koncipiran na pravi način; samoodrživ,zabavan,darežljiv za djecu i za naše mlade!

    OdgovoriIzbriši
  6. Slijedeće godine će biti 20 godina od prvog objavljivanja i promoviranja projekta HUM
    Hvala na podršci

    OdgovoriIzbriši
  7. ivana pita: gdje će se ovaj park i kada će se izgraditi.Bila sam vani u nekim takvim parkovima i to je stvarno super.tako je svjetski i dobro se osjećaš
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad smo krenuli sa Prjektom HUM bile su predložene tri moguće lokacije; Trg Francuske Republike, Jarum, Maksimir!

    OdgovoriIzbriši
  9. Koliko mi je poznato na TFRepublike je predviđeno nešto drugo.
    Možda ipak šteta, jer je u tom dijelu je mali ali idealan (zapadni) kolodvor kojeg bilo divno rekonstruirat (zgradu,vratiti izvorni izgled perona ) te bi se mogli turisti dovesti u posjet Parku i na tako zabavan i interesantan način. Šteta što lijepi, pametni i isplativi projekti kod nas uvijek tako kasno dolaze na red. Vaš projekt HUM je vrlo dobra ideja i sjajno zamišljena sa svih aspekata, a naročito je za pohvaliti onaj dio koji se odnosi na sufinanciranje programa za mlade i djecu u našem gradu. Oduševljna sam i želim uspjeh u ostvarenju ovog Projekta.
    Jedna zaljubljenica našeg dragog Zagreba

    OdgovoriIzbriši
  10. Zaljubljenicu našeg Grada srdačno pozdravljamo u nadi da ćemo naći na razumijevanje i pomoć u realizaciji ovog lijepog Parka. Što se tiće sufinanciranja projekata djece i mladih, čini mi se da je to jedina prava i isplativa ideja i model.
    S poštovanjem
    Josipa T.

    OdgovoriIzbriši
  11. Takav bi park bio nešto zaista sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  12. super, ludo, zakon!
    ekipa iz susjedstva

    OdgovoriIzbriši
  13. Pregledala sam vašu stranicu klinci- kreativci, ( bila sam pratnja jednoj djevojčici, moram reći da sam se i ja baš dobro zabavila na vašoj predstavi) pa sam evo otvorila i ovu vašu stranicu. Slušajte pa ovo je sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  14. pridružujem se predhodnom mišljenju
    jadan otac koji je također bio na predstavi

    OdgovoriIzbriši
  15. KOD NAS LIJEPI,SUVISLII PAMETNI PROJEKTI I IDEJE GOTOVO UVIJEK ČEKAJU ..... ČEKAJU ! MALO TUŽNO, ALI ....
    IVANA

    OdgovoriIzbriši
  16. Moćni igrači, sponzori gdje ste? Poduprite ovu ideju.Zar nitko ozbiljno ne razmišlja o dobrobiti naše djece!?
    Anita G.

    OdgovoriIzbriši
  17. Svima iskreno hvala na potpori!
    Josipa Tvrdeić

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo je stvarno vrlo lijepa ideja. Čestitam!
    M. T.

    OdgovoriIzbriši
  19. Kako je ovo dobro, no šteta da za tako nešto nema nitko sluha ni volje. Vama svaka čast!
    IvanP.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na podršci!